موتور جستجو برنامهای تحت وب است که کلمات کلیدی را در فایلها و سندهای شبکه وب جهانی، گروههای خبری، منوهای گوفر و آرشیوهای FTP جستجو میکند و به کاربران در دستیابی به اطلاعات کمک میکند.
وبگاههای Google، Yahoo، MSN و Bing از معروفترین موتورهای جستجو یا همان جویشگر در جهان هستند. امروزه کاربران اینترنت بدون موتورهای جستجو قادر به دریافت اطلاعات برای پاسخ به سوالات تحقیقاتی، آموزشی، تجاری و خبری خود نیستند.
موتور جستجوهای بومی
با وجود موتور جستجوهای بینالمللی، بسیاری از کشورها همچون چین، فیلیپین، استرالیا، ژاپن، هند، آنگولا، موزامبیک، سوئیس، نروژ، سوئد و کانادا نسبت به راهاندازی موتور جستجوهای بومی (جویشگر ملی) اقدام کردهاند. ارائه نتایج جستجو به زبانهای بومی از مزیتهای فعالیت این موتورهای جستجو است. در مقابل عملکرد قابل توجه موتورهای جستجوی صاحبنام جهان، برخی موتورهای جستجو چنان ضعیف عمل میکنند که کاربر را با این سوال مواجه میکنند که «هدف از طراحی این موتورها با این عملکرد ضعیف چیست؟» سوالی که بسیاری از کاربران ایرانی درباره کارایی جویشگرهای ملی کشورمان و میزان اقبال مردم به آنها مطرح میکنند.
بحث راهاندازی موتور جستجوی ملی اولین بار سال ۸۹ مطرح شد. سپس در سال۹۰ با هدف حفظ امنیت اطلاعات ایرانیان، ممانعت از جاسوسی و فروش اطلاعات جامعه ایرانی اولین اقدامات برای راهاندازی جویشگرهای بومی آغاز شد. پنج سال از آغاز به کار جویشگرهای «پارسیجو» و «یوز» میگذرد، اما هنوز بسیاری از کاربران ایرانی حتی نام آنها را نشنیدهاند و بسیاری از مردم نه تنها تمایل که مزیتی در استفاده از آنها احساس نمیکنند. سوال اینجاست که چرا باید برای اختراع «چرخ» از ابتدا هزینه و برنامهریزی شود؟
در میان موتور جستجوهای پارسیک، ریسمون، جسجو، قطره و امروز، جویشگرهای پارسی جو، یوز(گرگر) به عنوان موتور جستجوهای ملی شناخته میشوند و جویشگر بخش خصوصی «سلام» نیز درصدد است تا پایان سال ۹۵ به دوران فعالیت آزمایشی خود پایان دهد و به طور رسمی پا به عرصه فعالیت بگذارد.
نشانی مطلب در وبگاه مرکز فناوری اطلاعات و ارتباطات: http://khu.ac.ir/find-31.6870.23788.fa.html برگشت به اصل مطلب